Sant Martí
INICI | CAL TERCERILLA | LA CASA | ACTIVITATS | LOCALITZACIÓ | LLOGUER | CONTACTE | castellano
HISTÒRIA DE SANT MARTÍ LLOCS D'INTERÈS FESTES ALTRES ACTIVITATS

SANT MARTÍ SESGUEIOLES

Sant Martí, bisbe de Tours (316-400)

Antigament s’escrivia St Martí des Sgleyoles, diminutiu derivat de la antiga veu llatina Ecclesia, segons es pot llegir en manuscrits parroquials del segles s. XIII i XIV.

Foren les tropes de l’imperi carolingi que en les seves innumerables victòries pel centre d’Europa celebraven una missa solemne per cadascuna d’elles i alçaven una petita capella en honor al Sant. És per això que fou conegut, al llarg del temps, per Sant Martí de les “petites esglésies” , (eclesiolis) per diferenciar-lo d’altres del mateix nom. És degut a aquestes circumstàncies i a la contracció de les seves síl·labes on hem de cercar l’etimologia de Sant Martí Sesgueioles.

No es té una informació molt precisa sobre els primers pobladors de Sant Martí Sesgueioles, encara que es pot afirmar que cap al segle IX-X es van establir en un entorn anomenat la “Franquesa Vella”, segons sembla situat prop de la piscina actual.

A finals del segle XII, el rei Pere II “el Catòlic” dóna a aquest assentament la condició de Vila Reial. Per aquest motiu, a l’escut de la població hi apareix la corona comtal. Es concreta el 30 d’agost de 1245 que el rei Jaume I “el Conqueridor”, fill de Pere II, fa donació als habitants del lloc d’una nova “franquesa” anomenada “el Puig”, per tal que els habitants del lloc hi construïssin el seu nou emplaçament.

Certament, en el segle XV, la part més elevada del Puig ja gairebé s’havia abandonat. Les famílies s’havien desplaçat cap a la petita vall que es troba als seus peus i que està dividida per un petit rierol o torrent que és una de les artèries que desemboquen als orígens del riu Anoia. Amb el temps, es produeix el creixement de la població gràcies a l’augment de productivitat agrícola – principalment cereals – i el cultiu de la vinya.

A finals del segle XVIII, floreix amb empenta la indústria tèxtil, fins i tot les mantes de llana s’exporten fora d’Espanya. Aquesta activitat industrial afavoreix l’expansió de la zona urbana gairebé fins als límits actuals. A finals del segle XIX, s’arriba al punt més alt de població: 862 habitants. Al llarg de quasi tot el segle XX, pateix les conseqüències de les noves tècniques i concentracions industrials, que van condicionar tot l’interior de Catalunya, i va perdre més de la meitat de la població.

Què ofereix actualment Sant Martí als visitants? Tots els serveis per a les necessitats bàsiques, clima sa, altitud 640 metres, possibilitat d’arribar al cim de la Depressió Central Catalana (800 m.) en 3 minuts. Excursions al voltant de la zona per a tots els gustos, en un entorn natural, a peu o en qualsevol mitjà de tracció mecànica, també a cavall. En fi, un lloc ideal per a tots aquells que els agradi gaudir realment de la vida.

Josep M. Manau
Antoni Mira

 

Cal Tercerilla | Carrer Roser nº 12 | 08282 Sant Martí Sesgueioles | Barcelona | 607585848 | xmira-pont@caltercerilla.com